Oyster Perpetual Sea-Dweller
Publicat el 19 de febrer de 2024
L’any 1967, Rolex va crear l’Oyster Perpetual Sea-Dweller per superar el desafiament de les missions submarines de llarga durada. El Sea Dweller està dissenyat específicament per al busseig de saturació. Gràcies a la seva vàlvula d’heli, pot suportar la descompressió durant l’ascens i controlar la tornada a la superfície, que és la fase final de l’exploració en aigües profundes.
Amb una hermeticitat garantida fins a 610 metres de profunditat, quan es va presentar el 1967, i fins a 1.220 metres a partir del 1978, el Sea-Dweller combina tots els atributs del rellotge de submarinisme modern.
El Sea-Dweller es va posar a prova en condicions reals en el programa Tektite, iniciat per la NASA conjuntament amb la Marina i el govern dels Estats Units el 1969, i es va utilitzar en els primers experiments importants en hàbitats subaquàtics.
Durant la dècada de 1960, la modalitat de busseig de «saturació» va fer possible passar llargs períodes de temps a gran profunditat. Consisteix a allotjar els submarinistes en un medi de pressurització per tal de reproduir la pressió que preval en l’entorn de treball sota l’aigua. Així, només han de seguir el procés de descompressió una sola vegada, al final de la missió.
Aquest procés pot provocar danys en el rellotge de polsera. Els bussos respiren una combinació de gasos formada principalment per heli, els àtoms del qual són tan fins que poden penetrar la caixa del rellotge. En tornar a la superfície, l’heli atrapat dins la caixa pot causar un excés de pressió interna i comprometre’n la integritat.
Per tal de superar aquest problema, el 1967 Rolex va presentar el Sea-Dweller, un rellotge de submarinisme amb vàlvula d’heli. Aquesta, enroscada a la caixa, inclou un cilindre hermètic, un pistó i una molla que actuen com a vàlvula de seguretat. Quan la pressió interna de la caixa és massa elevada, la vàlvula s’obre automàticament per alliberar els àtoms d’heli.
La visualització Chromalight, exclusiva de Rolex, proporciona al Sea-Dweller llegibilitat òptima en qualsevol circumstància. Els índexs, les busques, el xató i el bisell s’emplenen o es recobreixen a mà amb un material luminescent que, a les fosques, emet color blau i manté la brillantor fins a dues vegades més de temps que els materials fosforescents clàssics.
El Sea-Dweller té una corona de corda Triplock enroscada, un sistema que es va inventar el 1970 i disposa de tres zones d’hermeticitat. Reforça la impermeabilitat de la caixa Oyster de 43 mm del Sea-Dweller. La carrura es treballa a partir d’un bloc massís d’acer Oystersteel, un aliatge especialment resistent a la corrosió.
Exploradors i oceanògrafs com Sylvia Earle i fotògrafs submarins com David Doubilet estan compromesos amb la preservació de l’oceà i saben que és el nostre recurs més preuat. Porten un Sea-Dweller per demostrar la seva passió i el seu compromís. Rolex també col·labora amb Comex (Compagnie Maritime d’Expertises) des de l’any 1971. Al llarg de diverses dècades, el Sea-Dweller ha equipat els submarinistes d’aquesta empresa francesa especialitzada en enginyeria, tecnologia i intervenció submarina.