L’any 1967, Rolex va crear l’Oyster Perpetual Sea-Dweller en resposta als reptes de les missions subaquàtiques de llarga durada. El Sea-Dweller està específicament dissenyat per al busseig de saturació. Gràcies a la seva vàlvula d’heli, és capaç de suportar la descompressió durant l’ascens i permet controlar la tornada a la superfície, la fase final de les exploracions en aigües profundes.
Con una hermeticidad garantizada hasta 610 metros de profundidad cuando se lanzó en 1967, luego a 1220 metros desde 1978, el Sea Dweller combina todos los atributos del reloj de submarinismo moderno.
El Sea-Dweller, puesto a prueba en condiciones reales como parte del programa Tektite iniciado en conjunto con la NASA, la Marina de los Estados Unidos y el gobierno estadounidense en 1969, se utilizó en los primeros experimentos importantes con hábitats submarinos.
Durant els anys 60, la modalitat d’immersió coneguda com a «busseig de saturació» va fer possible la permanència continuada a grans profunditats durant períodes llargs. Consisteix a allotjar els submarinistes en un medi pressuritzat per tal de reproduir la pressió prevalent a l’entorn de treball sota l’aigua. D’aquesta manera, només se’ls ha de sotmetre a un únic procés de descompressió en concloure la seva missió.
No obstant això, aquest pas pot provocar danys en el rellotge. Els submarinistes respiren una mescla de gasos en la qual domina l’heli, que està format per àtoms extremadament fins que poden penetrar a la caixa. En tornar a la superfície, l’heli atrapat a dins pot causar un excés de pressió interna potencialment perillós per a la integritat del rellotge.
Per tal de superar aquest problema, el 1967 Rolex va presentar el Sea-Dweller, un rellotge d’immersió amb vàlvula d’heli. Aquest component, que actua com a sistema de seguretat, està enroscat a la caixa i inclou un cilindre hermètic, un pistó, una junta i una molla. Quan la pressió interna de la caixa és massa elevada, la vàlvula s’obre automàticament per tal d’alliberar els àtoms d’heli.
La visualització Chromalight, exclusiva de Rolex, aporta al Sea-Dweller una llegibilitat òptima en qualsevol circumstància. Els índexs de les hores, les busques, la càpsula i el bisell estan farcits o recoberts a mà d’un material luminescent que emet un intens to blau en la foscor i manté la brillantor durant el doble de temps que els productes fosforescents tradicionals.
El Sea-Dweller compta amb una corona Triplock enroscada que garanteix tres zones d’hermeticitat. Aquesta peça, inventada el 1970, reforça la impermeabilitat de la caixa Oyster de 43 mm del Sea-Dweller. La carrura està elaborada a partir d’un bloc massís d’acer Oystersteel, un aliatge especialment resistent a la corrosió.
Els exploradors i oceanògrafs com Sylvia Earle i els fotògrafs submarins com David Doubilet saben que els oceans són el nostre recurs més preuat i defensen activament la seva preservació. El Sea-Dweller és el rellotge que han escollit per a comunicar la seva passió i compromís.
Rolex també col·labora amb Comex (Compagnie Maritime d’Expertises) de l’any 1971 ençà. Des de fa dècades, el Sea-Dweller és el rellotge de referència dels submarinistes d’aquesta empresa francesa especialitzada en enginyeria, tecnologia i intervenció subaquàtica.